Doorgaan naar inhoud
Isolerende deuren: een kleine investering voor een groot duurzaam effect

Isolerende deuren: een kleine investering voor een groot duurzaam effect

Uit de Energiemonitor 2022 blijkt dat meer dan de helft van de corporatiewoningen in Nederland nog niet voldoen aan de labelklasse B of hoger. Dit betekent dat er nog veel werk aan de winkel is om deze woningen in de komende jaren te verbeteren.

Een belangrijk onderdeel van het isolatieproces is het vervangen van deuren. Door een bestaande deur met een dikte van 38 mm te vervangen door een deur van 54 mm dik wordt de isolatiewaarde enorm verbeterd en wordt tocht sterk verminderd. Dit kleine verschil heeft een groot effect: het zorgt voor een comfortabeler huis, een lagere energierekening én een lagere CO2-uitstoot.

Om energieneutraal te worden in 2050, ligt er een belangrijke taak voor corporaties om bestaande woningen te isoleren en te verduurzamen. De overheid heeft streefwaarden opgesteld voor afzonderlijke bouwdelen, zoals deuren, om deze doelstelling te behalen. Door te voldoen aan deze streefwaarden wordt het bouwdeel optimaal geïsoleerd en hoeft er bij aansluiting op een alternatieve warmtebron niets meer te worden aangepakt.

Een deur van 54 mm dik met HR++ glas en een kaderdichting voldoet aan de minimale u-waarde van u=1,4W/m2K die nodig is om aan de streefwaarden te voldoen. Helaas worden in de praktijk nog vaak slecht isolerende 38-mm-deuren geplaatst in bestaande woningen. Terwijl de meerkosten voor een 54 mm dikke deur in korte tijd worden terugverdiend en de woning daarmee direct voldoet aan de doelstellingen voor 2050.

Bij uitbesteding van het meerjarenonderhoud wordt vaak verzuimd om maatregelen voor energielabelverbetering vast te leggen. De “Standaard” biedt praktische richtlijnen op bouwdeel niveau, waarmee corporaties aan de slag kunnen. Zo voorkomen ze dat er op de middellange termijn extra kosten worden gemaakt door het terugplaatsen van 38-mm-deuren die niet voldoen aan de gestelde eisen.

Een aanpassing van het bestaande kozijn is over het algemeen niet nodig bij toepassing van een 54-mm-deur. Door de zeer stabiele deur uit te voeren met een kaderprofilering kan de speling tussen de deur en het kozijn goed overbrugd worden en wordt de dichting optimaal. Alleen bij plaatsing in een binnendraaiende situatie moet specifiek naar de aansluiting aan de onderzijde van de deur gekeken worden.

Vanaf 2021 is aan de hand van het GND-zekerheidslabel ook de isolatieprestatie van de deur zichtbaar. Dit label met QR-code, dat aan de scharnierzijde van de deur is aangebracht, geeft in één oogopslag alle eigenschappen van de deur weer. Zo wordt inzichtelijk wat er in de woning is toegepast en of dit voldoet aan de gestelde eisen. Alle fabrikanten die bij GND zijn aangesloten hanteren dit label, waardoor de isolatieklasse van de deur voor iedereen zichtbaar is.

Kortom, door te investeren in goede isolerende deuren van 54 mm dikte en te voldoen aan de gestelde streefwaarden voor afzonderlijke bouwdelen, kan er veel worden bespaard op energie en kosten. Bovendien draagt dit bij aan het behalen van de doelstellingen voor een duurzaam Nederland in 2050. Met het GND-zekerheidslabel is het makkelijk om te zien welke deuren voldoen aan de gestelde eisen, en zo maak je een weloverwogen keuze voor de verduurzaming van jouw woning.

Bron: GND

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden